SEO

Ett av de vanligaste syftena med att skaffa en hemsida är för att synas på internet. Men hur lyckas man med det? Hur ska dina kunder hitta just din hemsida bland alla andra? Naturlivtvis via en sökmotor.

Sökmotorer som Google har långa, långa listor över hemsidor och deras innehåll. När någon skriver in ett ord eller en fråga i sökmotorn, så går den igenom sina listor för att hitta alla sidor vars innehåll passar in på frågan. Resultatet bli normalt en väldig massa sidor och sökmotorn måste då bestämma i vilken ordning den skall presentera alla dessa sidor som passar in på frågan.

Vissa saker som hjälper sökmotorerna att sortera är självklart, som att den beaktar texten på sidan till exempel, men sökmotorerna tittar också på en massa andra egenskaper, både på sidorna, domänen och tekniken som används. Googles formel för att sortera träffarna kallas Pagerank och tittar på över 200 sådana “signaler”.

Att känna till vad som är viktigt och försöka göra sin sida så sökmotorvänlig som möjligt är det som kallas sökmotoroptimering eller SEO, Search Engine Optimization.

Vad är det sökmotorer tittar på?

Om man vet reglerna så kan man fuska, därför publicerar inget av sökmotorföretagen exakt vad det är de tittar på när de rankar en sida. Det går dock att göra statistiska analyser av saker som är gemensamt för de sidor som hamnar överst bland sökresultaten, och ibland så säger anställda på dessa företag saker som vi kan använda som ledtrådar till vad som används eller hur viktig en signal är.

För att en sida skall hamna riktigt bra på Google för ett visst ämne så skall man till exempel, idealt, ha:

Sedan tittar de på:

Och detta är bara signaler relaterade till innehållet. De tittar också på saker som:

Det är ganska mycket att hålla reda på, minst sagt, och det blir ännu mer spännande, eftersom algoritmen ändras löpande utan förvarning och utan att tala om vad som har ändrats. Men trenden har tydligt gått åt ett håll under lång tid:

Hur vi jobbar med SEO

Man kan ju tro att det är omöjligt att ta sig igenom djungeln som vi beskriver ovan, men det finns saker vi hjälper dig med. Innehållet är viktigast så vi hjälper dig för att se till att det blir så bra som möjligt. Till exempel genom att föreslå redigeringar, mer innehåll att lägga till, sidor att länka till eller ändringar i vilken ordning innehållet presenteras och så vidare. Detta gör vi varje gång du skickar in en uppdatering eller ny sida till oss.

Om du har helt slut på ideer kring vad du kan skriva om så hjälper vi dig med det också. Hör gärna av dig till oss med dina frågor. Vi vill vara en aktiv partner och försöker att minst en gång per år boka in ett möte med dig där vi tillsammans tittar på hur det går med hemsidan.

Vi håller oss också uppdaterade kring vilka tekniker som är att föredra och ser till så att den delen alltid är uppdaterad. Till exempel så har vi alla våra kunder på HTTPS och stödjer HTTP/2. Det finns mycket annat vi också gör för att göra det så enkelt som möjligt att hålla din sida uppdaterad med de senaste teknikerna. Titta gärna på vår teknikgenomgång om du är nyfiken.

Frågor och svar

Behöver jag en SEO-byrå?

Du kanske har blivit kontaktad av en SEO-byrå som säger sig ha gjort en analys av din hemsida och hälsar att de vill hjälpa dig att göra den bättre? Eller så går du i tankarna på att ta kontakt själv för att få mer trafik till din hemsida. I vissa fall kan en SEO-byrå med rätt expertis vara guld värd. Men vår erfarenhet av branchen är blandad och att en del levererar ett klart tveksamt resultat.

Den första frågan att ställa sig är: vad vill jag med min hemsida? Vad är syftet och mål? Om du faktiskt vill nå ut till nya kunder är det någonting du måste jobba med, det är ingenting du bara får för att du har en hemsida. Det är ett långsiktigt arbete som kräver investering i form av både tid och pengar. Vad är du villig att investera och vad vill du få ut i andra änden?

Vi kan hjälpa dig med grundläggande SEO och finnas där som ett bollplank kring innehållet på hemsidan. Om du verkligen vill satsa och vi känner att vår egen expertis inte räcker till så kan vi hjälpa dig att hitta en bra byrå. Om du själv vill kolla upp en byrå så finns det åtminstone två enkla sätt att göra det:

  1. Om de nu säger sig vara bra på SEO och du själv är intresserad av att få bättre SEO - ta ett besök på deras hemsida och se hur bra de själva lyckas med det de utger sig för att vara bra på. Du är ju en av deras målkunder, så deras hemsida bör verkligen tilltala dig. Innehållet är förhoppningsis intressant och svarar på de frågor som du har kring ämnet. Om du tycker att de inte riktigt lyckas så kanske det inte är rätt byrå för dig.
  2. Som vi förklarat ovan är SEO mycket komplext och det finns många parametrar att ta hänsyn till. En som är enkel att testa är hur snabb hemsidan är, något som är viktigt för att få en bra sidrankning. Google har ett bra verktyg för det: Google PageSpeed Insight. Där kan du själv testa byråns hemsida. Jämför gärna även med din egen. Om det är vi som byggt din hemsida finns det stor chans för att din egen hemsida lyckas bättre i testet än SEO-byråns, vi fokuserar nämligen på att bygga snabba hemsidor eftersom vi vet att det är en viktigt faktor för rankningen. Om SEO-byrån i fråga inte lyckas så bra i testet tycker vi det är ett tveksamt val.

Är det bättre med flera domäner kopplade till min hemsida?

I vissa fall kan det finnas en poäng att ha flera domäner som kopplas till din hemsida, men oftast är det inte så stor idé med det. Låt oss ta ett exempel.

Säg att du har hemsidan axelssonsglass.se där du säljer glass. Nu funderar du på att köpa flera domäner för att täcka in vanliga sökord och på så vis få mer trafik till hemsidan. Man kanske skulle köpa till sverigesbästaglass.se och godasteglassen.se och peka till dem till din hemsida? Det finns några saker att tänka på:

  1. Vi antar i detta exemplet att du inte vill skapa någon ny hemsida under de nya domänerna utan bara peka dem till din befintliga hemsida. Sådan ompekning påverkar inte din rankning. Från en sökmotors synvinkel säger du bara att hemsidan sverigesbästaglass.se egentligen finns på en annan adress, nämligen axelssonsglass.se. Din hemsida kommer bara att bli indexerad på axelssonsglass.se och därmed påverkar extra domäner inte din rankning.
  2. Ibland kan man vilja köpa upp domänern bara för att ha dem. Kanske är man rädd att någon annan ska ta den och skapa en konkurrerande verksamhet. I vissa fall kan det då vara klokt att köpa några extra domäner. Men ha också i åtanke att det finns otroligt många toppdomäner (.se, .com, .nu osv). Även om du köper sverigesgodasteglass.se så finns kanske fortfarande sverigesgodasteglass.nu kvar att köpa för en konkurrent.
  3. I vissa sammanhang kan det finnas en poäng med att köpa en domän för namnets skull. Ett bra exempel är fk.se som länkar vidare till försäkringskassans hemsida på www.forsakringskassan.se. Eller så kanske du vill etablera dig i ett nytt sammanhang och då använda en domän som passar bra just där. Du kanske vill ha en översättning av din domän, exempelvis axelssonicecreame.se, som du pekar till en engelskspråkig sida på din hemsida. En annan vanlig variant är att ha domäner med och utan svenska täcken, exempelvis orjansglass.se och örjansglass.se (med och utan “ö”).

Man kan alltså inte täcka in sökord i extra domäner. Det man ska göra är istället att väva in sökorden din hemsida från början. Då får du faktiskt rankning på de sökorden.

Om du vill läsa mer om domäner och hur de påverkar SEO rekommenderar vi moz.com - Domains.