SEO

Ett av de vanligaste syftena med att skaffa en hemsida är för att synas på internet. Men hur lyckas man med det? Hur ska dina kunder hitta just din hemsida bland alla andra? Naturlivtvis via en sökmotor.

Sökmotorer som Google har långa, långa listor över hemsidor och deras innehåll. När någon skriver in ett ord eller en fråga i sökmotorn, så går den igenom sina listor för att hitta alla sidor vars innehåll passar in på frågan. Resultatet bli normalt en väldig massa sidor och sökmotorn måste då bestämma i vilken ordning den skall presentera alla dessa sidor som passar in på frågan.

Vissa saker som hjälper sökmotorerna att sortera är självklart, som att den beaktar texten på sidan till exempel, men sökmotorerna tittar också på en massa andra egenskaper, både på sidorna, domänen och tekniken som används. Googles formel för att sortera träffarna kallas Pagerank och tittar på över 200 sådana “signaler”.

Att känna till vad som är viktigt och försöka göra sin sida så sökmotorvänlig som möjligt är det som kallas sökmotoroptimering eller SEO, Search Engine Optimization.

Vad är det sökmotorer tittar på?

Om man vet reglerna så kan man fuska, därför publicerar inget av sökmotorföretagen exakt vad det är de tittar på när de rankar en sida. Det går dock att göra statistiska analyser av saker som är gemensamt för de sidor som hamnar överst bland sökresultaten, och ibland så säger anställda på dessa företag saker som vi kan använda som ledtrådar till vad som används eller hur viktig en signal är.

För att en sida skall hamna riktigt bra på Google för ett visst ämne så skall man till exempel, idealt, ha:

Sedan tittar de på:

Och detta är bara signaler relaterade till innehållet. De tittar också på saker som:

Det är ganska mycket att hålla reda på, minst sagt, och det blir ännu mer spännande, eftersom algoritmen ändras löpande utan förvarning och utan att tala om vad som har ändrats. Men trenden har tydligt gått åt ett håll under lång tid:

Hur vi jobbar med SEO

Man kan ju tro att det är omöjligt att ta sig igenom djungeln som vi beskriver ovan, men det finns saker vi hjälper dig med. Innehållet är viktigast så vi hjälper dig för att se till att det blir så bra som möjligt. Till exempel genom att föreslå redigeringar, mer innehåll att lägga till, sidor att länka till eller ändringar i vilken ordning innehållet presenteras och så vidare. Detta gör vi varje gång du skickar in en uppdatering eller ny sida till oss.

Om du har helt slut på ideer kring vad du kan skriva om så hjälper vi dig med det också. En gång i kvartalet hör vi av oss, om inte du gör det först. Under dessa samtal försöker vi samla på oss tillräckligt med material för att kunna skriva en uppdatering som du sedan kan godkänna för publicering, mycket enklare kan det knappast bli att hålla sidan uppdaterad.

Vi håller oss också uppdaterade kring vilka tekniker som är att föredra och ser till så att den delen alltid är uppdaterad. Till exempel så har vi alla våra kunder på HTTPS och stödjer HTTP/2. Det finns mycket annat vi också gör för att göra det så enkelt som möjligt att hålla din sida uppdaterad med de senaste teknikerna. Titta gärna på vår teknikgenomgång om du är nyfiken.